2011. január 7., péntek

A vargabéles


(Kövi Pál híres erdélyi receptkönyve alapján)

A vargabéles sajátos erdélyi tészta, és készítésének titkát az ínyencek véleménye szerint  Kolozsvár egyik leghíresebb vendéglős-családja, a Darvas család ismerte a legjobban. A marosvásárhelyiek szerint viszont az igazi vargabélest Guscháték készítették a volt Tag-vendéglőben. Mások ezzel szemben az Édes-lyukban, vagy a Súrlott-grádicsban készített vargabélesre esküsznek.
A vélemények tehát megoszlanak, ám felkeltik az érdeklődést, milyen is ez a híres édestészta?

Lássuk hát a receptet:

Hozzávalók: 1 kg tehéntúró, 35 dkg vaj, 7 tojás, 20 dkg liszt, 35 dkg cukor, 3 dl tejföl, 10 dkg mazsola, rétestészta, zsír, vanília, citromhéj (tetszés szerint)

Elkészítjük a rétestésztát, pihentetjük, majd a lisztből 1 tojással laskatésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, kisebb darabkákra szaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük.
A vajat előbb a cukorral és 6 tojás sárgájával, majd a tejföllel simára keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót és a mazsolát. Vaníliás porcukorral és kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük. Végül elkeverjük benne a tésztát és a 6 tojás habbá vert fehérjét.
Kivajazunk egy mélyebb tepsit, és a kinyújtott rétestésztát három-négysorosan belehelyezzük, miközben a rétegeket olvasztott zsírral meglocsoljuk. Erre borítjuk a túrótölteléket, szétterítjük, és ezt három-négy réteslappal ismét beborítjuk.
A tészta tetejét vékonyan bekenjük olvasztott vajjal, és mérsékelt tűzön sütjük 25-30 percig, lehetőleg úgy, hogy a teteje megpiruljon, és az egész jól átsüljön.
Nagyobb kockákra vágva adjuk asztalra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése